Chiar daca autoritatile si guvernele se arata reticente la schimbare si modernizare, cetatenii sunt mult mai deschisi spre digitalizarea institutiilor care ii servesc.
In iarna lui 2019, o echipa de cercetatori de la MIT, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, una din cele mai reputabile si cunoscute institutii din lume in ceea ce priveste tehnologia, a studiat tendinta de modernizare si digitalizare a autoritatilor din lume si au ajuns la o concluzie transparenta.
Autoritatile si institutiile guvernamentale sunt de departe mai timide in ceea ce priveste digitalizarea decat companiile si agentiile publice. Asta inseamna ca, desi beneficiile digitalizarii au fost studiate indelung si dovedite prin diverse studii, autoritatile nu se grabesc sa adopte noile trenduri tehnologice in ceea ce priveste prelucrarea problemelor cetatenilor. Astfel, este important ca cetatenii si publicul larg sa se implice in deciziile care ii afecteaza si sa ghideze institutiile care ii servesc spre un viitor digital, fara hartii pierdute, dosare mari cu sina si plimbari intre giseele acestor institutii.